VZW De Zwaan

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Geschiedenis

haloweenconcert 2013

Men vermoedt dat in het prille begin van onze fanfare St. Cecilia opvang voorzien was voor de opleiding van jonge muzikanten. Muzikanten met enkele jaren ervaring waren altijd bereid deze taak op zich te nemen. Door het onstaan van de muziekschool werd deze opleiding overbodig en kon men zich vooral toeleggen op het samen muciseren. Jaak Govaere en Guido Delecluyse namen begin de jaren 1970 het initiatief om met enkele jongeren (Dirk Declerck, Geert Debeuf, Hugo Delecluyse, Luc Haeghebaert, Johan Vandenbussche en Johan Vallaeys) " In de stille Kempen" van Armand Preud'homme in te studeren en uit te voeren tijdens de koffiefeesten van het jaar 1972. Toen Jaak Lichtervelde verliet ontfermde Guido zich alleen over de jongeren en werd er op ieder concert van de fanfare een kort optreden voorzien.


Een aantal jonge mensen uit "De Zwane" namen het initiatief tot het oprichten van een jeugdformatie die na veel wikken en wegen uiteindelijk de latijnse naam "FERVENTIS" (=vurig) kreeg. Het eerste bestuur kwam tot stand met Geert Coussement als voorzitter, Antoon Vandenbroucke als secretaris, Johan Vallaeys als penningmeester en Ludwig Delecluyse als dirigent. Arseen Vangierdegom aanvaardde het erevoorzitterschap. De eerste repetitie ging door op 26 september 1976 met 27 muzikanten. Deze datum mag als stichtingsdatum beschouwd worden.

Van eind 1980 tot halverwege 1982 was er een dode periode. Het was muzikant William Demuynck die de moed vond nieuw leven in de brouwerij te blazen en een nieuw bestuur vormde. Het waren vooral de verbroederingsconcerten die de rode draad vormden in de jaren tachtig. Het hoogtepunt van deze periode was het 10-jarig bestaan dat gevierd werd met een groot verbroederingsconcert in zaal Lichtenhove. De deelnemende korpsen waren "Da Capo" uit Kortemark, "De Jeugdige Vrienden" uit Hooglede, "Die Brugh" uit Dadizele en "Ferventis" uit Lichtervelde.

In maart 1986 nam Paul Tytgat het dirigeerstokje over van Ludwig Delecluyse die bijna 10 jaar de leiding had van ons jeugdensemble. Er kwam een nieuw bestuur bestaande uit 9 muzikanten. Door het overlijden van Arseen Vangierdegom moest gezocht worden naar een opvolger. Maurits Tytgat werd onze nieuwe erevoorzitter.

Ferventis trad intussen ook al meerdere malen op buiten de gemeente. Men concerteerde reeds in Kortemark, Handzame, Hooglede, Dadizele, Zwevezele, Harelbeke, Vichte, Kachtem, Izegem, Meulebeke, Deerlijk, Aalbeke, Mariakerke (Oostende), Westende, Ieper, Durbuy,… Om de drie jaar wordt deel genomen aan het Provinciaal Jeugdmuziekfestival. Op eigen gemeente staan vooral het voor- en najaarsconcert en het aperitiefconcert op Open Monumentendag op de jaarlijkse kalender.

Eind 2011 namen Paul Tytgat (Dirgent), Delfine Snaet (Voorzitter) en Karlo Vandewalle (Ondervoorzitter) afscheid van Ferventis met een mooi afscheidsconcert.

Een nieuw bestuur werd gevormd door Nele Sinnaeve (Voorzitter), Inge Vanhoutte, Dajo Huylebroeck en Delphy Denoo.  Valerie Vereecke nam de muzikale leiding over van Paul Tytgat.

Midden 2012 werd het bestuur opnieuw hervormd. Nele Sinnaeve nam afscheid als voorzitter en werd opgevolgd door Delphy Denoo. Verder werd het bestuurd gevormd door Inge Vanhoutte (ondervoorzitter), Francky Vens, Margo Delecluyse, Cindy Mahieu en Silke Denoo. Valerie Vereecke bleef aan als dirigente tot eind 2012 waarna ze de fakkel doorgaf aan tijdelijke dirigent Wouter Vercruysse.

Eind September 2014 werd opnieuw een hervorming doorgevoerd in het bestuur. Cindy Mahieu, Inge Vanhoutte en Francky Vens namen afscheid en werden respectievelijk vervangen door Lisa Tytgat en Steffie Vens.

In 2015 nam Ferventis onder leiding van Wouter Vercruysse voor een eerste keer deel aan de VLAMO evaluatiewedstrijd voor orkesten in O.C. De Schouw. En met succes! Ferventis behaalde namelijk een eerste prijs cum laude in de categorie fanfare tweede afdeling. Dit betekent dat ze het advies kregen om bij een volgende wedstrijd een afdeling hoger aan te treden.

Eind 2015 werd het dan tijd voor Ferventis om opnieuw op zoek te gaan naar een dirigent aangezien het ‘tijdelijke’ dirigentschap van Wouter Vercruysse ondertussen al een vier jaar duurde. Na wat wikken en wegen werd Gertjan Seynaeve aangesteld als nieuwe dirigent van Ferventis. Lukas Gunst werd aangeworven als nieuw bestuurslid.

Helaas werd het voor Gertjan Seynaeve steeds drukker en moest het bestuur midden 2016 opnieuw op zoek naar een nieuwe dirigent. Uiteindelijk werd gekozen voor Benjamin Poppe, een jonge twintiger uit Zele.

26 september 2016 vierde Ferventis haar 40 jarig bestaan met een surprise flashmob op de Folklorefeesten in Lichtervelde.

Eind 2016 nam Lisa Tytgat afscheid als bestuurslid en werd ze opgevolgd door Simon Puype. Ook Delphy Denoo besliste om eind 2016 een punt te zetten achter haar carrière als voorzitster. Delphy werd als voorzitter opgevolgd door haar jongste zus, Silke Denoo.

Eind 2017 diende dirigent Benjamin Poppe helaas zijn ontslag in en ging Ferventis voor een tweede maal in korte periode op zoek naar een nieuwe dirigent. Deze vonden ze begin Maart 2018 in de gedaante van Dauphine Van der Velpen, een jonge enthousiaste muzikante uit Oostende.

Vanaf januari 2020 staat Ferventis onder de leiding van Mieke De Meyer, tevens dirigente van de fanfare.

Ferventis trad intussen ook al meerdere malen op buiten de gemeente. Men concerteerde reeds in Kortemark, Handzame, Hooglede, Dadizele, Zwevezele, Harelbeke, Vichte, Kachtem, Izegem, Meulebeke, Deerlijk, Aalbeke, Mariakerke (Oostende), Westende, Ieper, Durbuy, Westouter,…  Daarnaast nam Ferventis ook regelmatig deel aan het provinciaal muziekfestival. Op eigen gemeente staan vooral de infodag/het themaconcert,  het najaarsconcert met de fanfare en het aperitiefconcert op Open Monumentendag op de jaarlijkse kalender.

 

Statistieken

Artikelen bekeken hits : 222184

Sfeerfoto's

IMG_2918.JPG