VZW De Zwaan

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Dansgroep

Onze dansgroep werd opgericht eind 1945 ter gelegenheid van het kersfeestje in onze zaal ‘De Zwaan’.
Oprichters van de groep was wijlen M. Jacqueline Mattan, dochter van wijlen de Heer Henri Mattan, die in 1946 voorzitter van de fanfare werd.
De dansgroep bestond toen uit een 18-tal heel jonge meisjes en zelfs een drietal jongens.
Algauw werd zij bijgestaan door M. Jeanne Colpaert, dochter van dokter Colpaert uit de Marktstraat en door M. Mariette Van Overschelde, dochter van de Heer Maurice Van Overschelde.

In die tijd werden in onze zaal tal van vriendenfeesten gegeven zoals o.a. op 2e kerstdag, 2e paasdag (het vrouwenkoffiefeest) en op kermiswoensdag. De groep zong, danste en mejuffer Jacqueline Mattan speelde op de piano. In die tijd waren er nog geen platen en men moest zelf de muziek verzorgen. Soms speelde er een groepje muzikanten en de zusters Vandekerckhove waren bekend voor hun zangtalent. (wijlen Rachelle, Yvonne en Jeanny Vandekerckhove, moeder van muzikant Freddy Vandewalle en grootmoeder van muzikante Cathy Debeuf-Vandewalle en Nele Declercq-Devooght, lid van het trommelkorps).
Aanvankelijk repeteerde men ten huize Mattan in de statiestraat, die in die tijd een paraplufabriek was. Daar zorgde men ook voor de papieren kleedjes die men eerst gebruikte. De mooiste uitvoeringen uit die tijd waren ongetwijfeld ‘Sneeuwwitje’, een gedeelte uit ‘De Vogelhandelaar’ en natuurlijk een paar heel mooie walsen van Johan Strauss.

In 1947 begonnen drie van de gezusters Van Overschelde echter met een bijkomende dansgroep bestaande uit een 15-tal oudere meisjes. Er werd bij Jeanne Van Overschelde gerepeteerd in de keuken om 13u00 en ook na schooltijd om 16u00. Aanvankelijk zongen ze zelf en later werden ze begeleid door een orkestje. (met muzikanten Freddy Vandewalle, zang en trombone, Frans Debaeke, trompet, met z'n beide broers Arseen en Marc, alsook tenorsax Roger Haspeslagh)

In het jaar 1949 had de toneelkring ‘Willen is Kunnen’ enorm veel succes met de opvoering van ‘Paradijsvogels’ van Gaston Martens. De balletten – jeugdgroep, zoals ze toen genoemd werden, danste in dat toneelstuk een Hongaarse dans van Johannes Brahms: dat was een bijzondere attractie en ze oogsten daarmee bijzonder veel lof. Ondertussen huwde mejuffer Mattan in december van 1949 en nam Jeanne Van Overschelde de volledige leiding over.

Dansgroep1953
(1953 – in de tuin van Margriet Sintobin)

Ook huwde M. Jeanne Van Overschelde, maar daarom werd het niet stil rond de groep. Toch is het zo dat door de geboorte van haar kinderen, zij de taak van leidster niet meer op zich kon nemen. In 1955 namen M. Godelieve Vangierdegom, dochter van wijlen Arsène Vangierdegom en wijlen M. Lydie D’Heedene, dochter van Julien D’Heedene haar plaats in.

In 1959 is M. Jeanne Van Overschelde opnieuw de leidster van de groep. Op Margrietedinsdag 28 juli 1959 gaat in onze zaal een cabaretavond door onder het motto: ‘Grietje op z’n best’. Ook hier kwam onze dansgroep aan bod.

Na een ietwat stillere periode werd in 1970 opnieuw flink van start gegaan onder de leiding van M. Magda Verpoort, echtgenote van de toenmalige secretaris en muzikant Jules Debusschere, die haar beste talentvolle krachten aan de groep besteedde.
In 1973 kreeg zij de hulp van M. Jeanne Van Overschelde en zij werkten drie jaar lang samen. In 1974 richtten zij samen het majorettenkorps op.
In 1976 neemt M. Jeanne Van Overschelde opnieuw de volledige leiding op zich. In dit jaar viert onze vereniging ook haar 170-ste verjaardag. In het teken van dit 170 jarig bestaan werden heel wat festiviteiten ingericht. Zo werd het koffiefeest in dat jaar extra verzorgd en maar liefst 35 meisjes dansten mee in een indrukwekkend en rijk gevarieerd programma. Het is ook een feit dat de dansgroep door de jaren heen verschillende malen opgetreden heeft buiten onze gemeente
In 1984 kent onze groep verschillende gelegenheidsdansers: Karel Dumoulin, Roger Muylle, Geert D’Heedene, Laurent Pattyn. Het blijft niet bij de ene keer en ook in andere jaren dansen er sporadisch heren mee. Denk maar aan Guido Delecluyse, Luc Bossu, Ronny D’Hulster, Walter Huys, Guido Decleir, Marc Kindt, Georges Fiems, Frans Gunst, Freddy Devriendt, Gerard Vandekerckhove en wie herinnert zich Geert Vens nog in ‘Hello Dolly’ (1994) of Dieter Van Iseghem, Koen Neirynck, Bart Devoldere, Yoeri Demeulenare, Wouter Vierstraete en Christof Serruys.

1985: een feestjaar voor de groep: 40-jarig bestaan. Tijdens de koffiefeesten op 10-17-24 maart worden herinneringen van vroeger opgehaald. Enkele succesnummers van vorige jaren komen opnieuw aan bod.

M. Hilde Vanbelle neemt in 1987 de leiding van de dansgroep over en jammer genoeg duurt dit maar tot in 1989. Hilde vertrekt voor haar studies naar Italië waar zij tot op de dag van vandaag nog steeds woont

Met het wegtrekken van Hilde kwamen er verschillende meisjes aan bod die onze groep geleid hebben maar dit door hun studies niet meer konden verder zetten. Wel bedankt aan: M. Veronique Verbrigghe (1990), M. Veerle Sap en M. Cindy De Keukelaere (1991)

dansgroep1997
(dansgroep 1997)

Vanaf 1992 stond Cindy De Keukelaere alleen aan de leiding van onze dansgroep. Ondanks haar jeudige leeftijd wist zij de groep goed te leiden en verschillende nieuwe dansen aan te leren. Ze volgde danslessen in de dansschool Gevada, lessen in ballet en jazz-ballet bij de bekende balletdanseres Olivia Geerolf en verschillende jaren volgde ze klassieke danstechnieken en jazz in Rose De Leyn te Brugge.

Zij danste ook mee in de dansgroep “The Magic Disco Dansers” en gaf zelf dansles aan leerlingen van het Sint-Vincentiusinstituut te Torhout, waar zij op school zat. Ook gaf ze dansles aan de KLJ in dienst van de dansschool Gevada.

Na 13 jaar gaf Cindy de fakkel over aan haar zus Kelly die sinds haar 5 jaar meedanst. Voor Cindy was het 60-jarig bestaan een mooie afsluiter als choreografe bij dansgroep ‘De Zwaantjes’.
Na 2 jaar (2007) beslist Kelly enkel de majorettes verder te leiden en wordt Vicky Denoo nu de choreografe van onze dansgroep. Vicky danst al van haar 6 jaar mee bij de Zwaantjes. Zij volgde diverse bijscholingscursussen en is ondermeer ook nog lesgeefster in Kortemark en Zuienkerke.   Vanaf 2008 worden de dansgroep en majorettes gesplist. Hierbij kan je ook lid worden van de dansgroep zonder majorette te zijn. Ondertussen nam de dansgroep als pomponteam al enkele malen succesvol deel aan de provinciale en nationale Vlamokampioenschappen.  De seniors werden in 2010 in Houthalen nationaal kampioen moet 88%. 

dansgroep2010
(dansgroep 2010)
 

Statistieken

Artikelen bekeken hits : 235751

Sfeerfoto's

IMG_2923.JPG