VZW De Zwaan

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Majorettes

majorettes1974

(1974– De majorettes)

Het majorettekorps werd opgericht in 1974 met meisjes die deel uitmaakten van de dansgroep.  Bedoeling was om de straatoptredens van de fanfare meer luister te geven.  Het waren Magda Verpoort en Jeanne Vanoverschelde die aan de wieg ervan stonden.  Mevrouw Adiel Maes werd aangesteld als meter nadat ze een mooi financieel gebaar gesteld had om de kledij te kunnen aankopen.  Er werd gestart met 15 majorettes met Marleen Vanoverschelde en Nydia Steen als kopmajorettes.  Algauw werd de kaap van de twintig leden overschreden.  Het eerste optreden vond plaats op 30 juni 1974 al moest dat binnen gebeuren door het slechte weer.   Het werd een traditie dat een shownummer gebracht werd samen met de fanfare.  Het allereerste in de reeks was 'Longstreet-Dixie'.

In de loop van de jaren kende het korps verschillende uniformen waarvan we er hieronder enkele afbeelden zien.

In 1986 nam Jeanne Vanoverschelde ontslag als instructrice en kende het korps een heel moeilijk moment.  Patricia Carbonez nam het roer over en kon met veel geduld toch weer een nieuwe groep opbouwen.

majorettes1975 sportolympiade2majorettes1983majorettes1987

Majoretten 2006
(De majorettes in 2006)

Vanaf 1992 stond Cindy De Keukelaere alleen aan de leiding van onze dansgroep. Ondanks haar jeudige leeftijd wist zij de groep goed te leiden en verschillende nieuwe dansen aan te leren. Ze volgde danslessen in de dansschool Gevada, lessen in ballet en jazz-ballet bij de bekende balletdanseres Olivia Geerolf en verschillende jaren volgde ze klassieke danstechnieken en jazz in Rose De Leyn te Brugge.

Zij danste ook mee in de dansgroep “The Magic Disco Dansers” en gaf zelf dansles aan leerlingen van het Sint-Vincentiusinstituut te Torhout, waar zij op school zat. Ook gaf ze dansles aan de KLJ in dienst van de dansschool Gevada.

Na 13 jaar gaf Cindy de fakkel over aan haar zus Kelly die sinds haar 5 jaar meedanst. Voor Cindy was het 60-jarig bestaan een mooie afsluiter als choreografe bij dansgroep ‘De Zwaantjes’.
Na 2 jaar (2007) beslist Kelly enkel de majorettes verder te leiden en wordt Vicky Denoo nu de choreografe van onze dansgroep.  Vanaf 2008 worden de dansgroep en majorettes gesplist. Hierbij kan je ook lid worden van de dansgroep zonder majorette te zijn. Ondertussen nam de dansgroep als pomponteam al enkele malen succesvol deel aan de provinciale en nationale Vlamokampioenschappen.  De seniors werden in 2010 in Houthalen nationaal kampioen moet 88%.

groepsfoto2009
(De majorettes in 2009)

Annelies Desendere had de leiding over de majorettes van 2010 tot en met de Vlamo kampioenschappen in 2011.

Na het mooie resultaat, behaald tijdens deze kampioenschappen, gaf Annelies de fakkel door aan Lore Tytgat. Lore is al 15 jaar lid van de majoretten. Daarnaast is ze ook nog lid van de dansgroep, het jeugdmuziek en het fanfareorkest.

Meer info:  Lore Tytgat   0490 110 536

 

Statistieken

Artikelen bekeken hits : 240596

Sfeerfoto's

IMG_2914.JPG